2014. május 22., csütörtök

Metabolitok - a táplálék feldolgozása során keletkező toxikus anyagok


A metabolizmus (hétköznapi nevén anyagcsere) egy komplex biokémiai folyamat, mely magába foglalja az elfogyasztott táplálék energiává alakítását, az emésztési folyamatot, a tápanyagok felszívódását és eljuttatását a sejtekhez, akárcsak a toxikus anyagok kiválasztását. Emésztésünkre számos dolog van hatással pl. enzimek, savak, de legfőképpen a bélflóra megfelelő működése. Tudjuk, hogy az emberi táplálék olyan alapvető elemekből épül fel, mint a növényi fehérjék, állati eredetű fehérjék, növényi és állati eredetű zsírok, illetve egyszerű és összetett cukrok, azaz szénhidrátok. A feldolgozásuk szempontjából az emberi szervezet számára legbonyolultabbaknak a fehérjék számítanak.

Mindenki által ismert a köszvény betegség, melynél a metabolikus zavar miatt a húgysav (állati fehérje bomlásterméke) nem alakul át olyan formába, amelyet a vesék már képesek kiválasztani. Így az említett húgysav a szervezetben feldúsul, és kristályos formában lerakódik az ízületekben. Károsítja az ereket, illetve gyulladásokat vált ki a szervezetben.



Ma már köztudott, hogy a különféle krónikus egészségügyi panaszok leggyakoribb kiváltó okai az anyagcserezavarok. Általánosan ismert a zsíranyagcsere problémák következménye a vér zsírszint megemelkedése, illetve a zsírok lerakódása az érfalakon, vagy éppen a cukor anyagcsere zavara, mely a vércukorszint megnövekedését okozza, károsan befolyásolva ezzel az idegrendszer és más egyéb szervek működését. Az állati eredetű fehérjék anyagcsere zavara során purin (húgysav) és sok más olyan anyag keletkezik melyek nem csak az ízületekre és az érfalra képesek toxikusan hatni, feltételezhető, hogy hatással vannak a daganatok képződésére is. Károsítják az idegrendszert, eltömik a nyirokrendszert. Többnyire nagy mennyiségű  hús formájában, de nagyon sokszor szintén nagy mennyiségű kazein, vagyis tejfehérje változatban visszük be a szervezetbe.                                     

A következő jelentős probléma a kazein (tejfehérje) mellett a kazomorfin. Az eredeti tehéntej régen csupán Béta-kazein A2-t tartalmazott. Manapság a fajtanemesítésnek és a génmódosító eljárásoknak köszönhetően a tejben a béta-kazein A1 van túlsúlyban, melyből kazomorfin elnevezésű peptidek képződnek. Ez a peptid a szervezet számára patológiás hatású, mely komoly idegrendszeri elváltozásokat okoz, gyakran képes megzavarni az agy azon részeit melyek az immunrendszer minőségéről döntenek, így sokszor okozója az autoimmun reakciónak. Ezek után nyugodtan állítható, hogy a tej szupertoxinnak számít sokak táplálkozásában.

Még ennél is bonyolultabb a növényi eredetű fehérjék kérdésköre. A probléma lényege a búza eredetű sikérfehérje a glutén, pontosabban a glutén egyik összetevője a gliadin. Helytelen anyagcseréje szintén a központi idegrendszer közreműködésével immunrendszeri problémákat idéz elő, elsősorban az autoimmunitás terén. A glutént átereszti a megrongálódott bélnyálkahártya, így az szétterjedhet az egész szervezetben.

A feldolgozatlan glutén lerakódik a szövetekben, a bél vagy a légutak nyálkahártyájában, az idegi szálak mentén és számos más szervben egyaránt. A glutén rendszeres jelenléte: autoimmun betegségek, súlyos neurózisok, neurológiai degenerativ betegségek, csontritkulás, depresszió meddőség, bélrák, stb.

A metabolitoktól való méregtelenítéskor fontos kihangsúlyozni, hogy a gondot okozó élelmiszer kizárása az étrendből az egész folyamatot csupán csak lassítja, és csak ritkán tünteti el a meglévő problémákat. A szövetek nem hajlandóak önként elengedni a lerakódott metabolitokat, így ezek továbbra is toxikusan hatnak a szervezet egészére. Egészségünk helyreállításában ezért elengedhetetlen a szervezet méregtelenítése, a megfelelő táplálkozás, de ugyanilyen fontos a mentális kiegyensúlyozottság és a megfelelő mozgás is, mely segít a pozitív egészségügyi változások megtartásában.

Mérgező anyagcsere maradványok feltérképezése és eltávolítása a szervekből, szövetekből JOALIS gyógynövény alapú információs méregtelenítő cseppekkel.  Személyre szóló táplálkozási és életmód tanácsok


Bejelentkezés állapotfelmérésre, 
információs méregtelenítésre: hétköznap 10 és 12 óra között
Tel.: 06 - 30 - 474 - 0408