2014. július 28., hétfő

Hasi agy - Az idegrendszer arisztokratája



Talán kevesen tudják, hogy a hasi agy, vagy bélidegrendszer, illetve enterális idegrendszer a legmagasabb rendű idegrendszeri működéseket szabályozza. Az agy és a bélidegrendszer közötti legfőbb kapocs a bolygóideg, amely a tizenkét pár agyideg közé tartozik. A nyúlt velőből kilépő bolygóideg az összes létfontosságú zsigeri szervet beidegzi, többek között a nyelőcsövet, a gyomrot, a májat, a vékony- és vastagbelet. A bélidegrendszer egyedülállósága abban rejlik, hogy a fejben lévő agytól nem hagyja magát „ugráltatni”, így az ember saját tudatával és monumentálisnak mondható értelmével nem képes befolyásolni, hogy mi történjen a bélrendszerében. Éppen ellenkezőleg ez az idegrendszer számos hírt és információt szolgáltat a központi idegrendszer számára és jelentős mértékben képes formálni más egyéb folyamatokat is. Az aggyal párhuzamosan működő bélidegrendszer a nyelőcsőtől a gyomron és a vékonybélen át a vastagbélig a tápcsatorna valamennyi szakaszának működését szabályozza, továbbá befolyásolja a hasnyálmirigy és az epehólyag működését is. Az agyhoz hasonlóan a bélidegrendszert is az idegsejtek által alkotott hálózatok és az ingerületátvivő anyagok működtetik. A hasi idegrendszer éppúgy túlingerelhető, mint a feji, stressz hatására ugyanazok a molekulák termelődnek benne, mint amelyek a fejben.
Nézzük részletesebben!

A bél, vagy hasi idegrendszer legfontosabb funkciója abban rejlik, hogy stimulálja a vastagbelet mozgató izomzatot. Ezt a folyamatot a bél perisztaltikájának is nevezik, azaz a vastagbél fokozatos mozgását a vakbél irányából a végbél felé. Ha ebbe a folyamatba valami hiba csúszik, akkor vagy székrekedés fordulhat elő, amit az elégtelen bél perisztaltika okoz, vagy éppen ellenkezőleg a bél hirtelen görcsös összerándulásával találkozhatunk, ez utóbbi az un. irritált béltünet jellegzetessége.

A bélidegrendszer további funkciója tápanyagok vastagbélen keresztül történő felszívódásának irányítása. Olyan mechanizmusokat kezel, mely lehetővé teszi a tápanyagok felszívódását, ugyanakkor a belekben hátrahagyja a szükségtelen salakanyagokat. A bélidegrendszer zavarakor következményként a tápanyagok felszívódásában is zavar keletkezik, ez utóbbinak konkrét jele lehet az állati eredetű fehérjék, illetve a növényi zsírok felszívódásának problémája is. Ilyenkor az ember kevés izomtömeget képes előállítani, sovány testalkatú. Ezen túlmenően előállhat zsíranyagcsere zavar is, gyakorta súlygyarapodással kísérve, a belek és más szervek viscerális zsírral történő körbe épülésével. Ennek következtében krónikus gyulladásos állapotok alakulhatnak ki.

A bélidegrendszer harmadik fontos funkciója a neurotranszmitterek (ingerületközvetítő anyag, pl acetil-colin, szerotonin, noadneralin) termelése. Ezek közül a legfontosabb a szerotonin, melynek mintegy 80%-a a bélidegrendszer jóvoltából kerül előállításra. Ebben a rendszerben még más neurotranszmitterek is termelődnek, melyeknek legfőbb feladata az idegi ingerületek, azaz egyes idegsejtek közötti információ átvitel. A neurotraszmittrek jelentős mértékben vesznek részt a hangulat alakulásában, vagy más érzelmi megnyilvánulásokban. A szerotonin neuromediátorok hiánya, vagy helytelen összetétele tipikus háttere a depressziónak és egyes más érzelmi alapú zavaroknak. Ez a rendszer a neurotranszmitterek mellet az un. „jó hangulat”, vagyis az endorfin nevű hormon termeléséért is felelős. Tehát a depresszióban szenvedő emberek jelentős részének biztos, hogy valamilyen problémája van a bélidegrendszerével, sőt náluk melléktünetként székrekedés is előfordulhat. Ennek pedig következménye van a bél mikroflórájára is, tünetként fáradékonyságot tapasztalhatunk, sőt az autonóm és periférikus idegrendszert befolyásoló patológiai hatású toxinok termelődésével találkozhatunk.

A bélidegrendszer zavara és a vele összefüggő problémák kezelése Joalis gyógynövény alapú méregtelenítő információs cseppekkel.

Tóbiás Irén 
candidainfo.hu
joalisterapia.hu

Bejelentkezés állapotfelmérésre, információs méregtelenítésre hétköznap 10 és 12 óra között tel.: 06-30-474-0408