2015. október 3., szombat

Az antibiotikumok alkonya - A probiotikumok jelentősége


Antibiotikum

Nincs olyan ember, aki sohasem szedett antibiotikumot, hiszen korunk egyik leggyakrabban felírt gyógyszere. Születésünk pillanata óta napi rendszerességgel mérgezzük szervezetünket ezzel a szerrel, ha nem tabletta formájában, akkor az élelmiszereken keresztül. A tenyészállatok, szárnyasok rendszeresen kapják, hogy ne betegedjenek meg, így minden állati eredetű termék (hús, tej, tojás) tele van antibiotikummal, valamint az állat szervezetében kifejlődő rezisztens baktériumokkal és méreganyagaikkal. Sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, diófélét szintén antibiotikummal permeteznek, hogy ne romoljanak meg.  Néhány tíz év alatt pár száz tonnáról mára több tízezer tonnára emelkedett az előállítás mennyisége. Olyannyira a mindennapok része lett a használata, hogy csak kevesekben merül fel a kérdés, hogy vajon milyen hatással van a szervezetünkre. Tudományos aggályok, és bizonyítékok sokasága fogalmazódott meg az elmúlt évtizedek alatt ennek a gyógyszercsoportnak egészségromboló hatásait illetően.



Mik ezek?

- Az antibiotikum pusztító hatással van az emberi szervezetben élő jótékony baktériumokra, nem csak a belekben, hanem a többi szervben és szövetben is.
- Az antibiotikum a jótékony baktériumokat, vírusokat és gombákat patogénná változtatja, melyek így megtámadják a szöveteket és betegségeket okoznak.
- Az antibiotikum közvetlenül károsítja az immunrendszert, így kevésbé tudunk védekezni a fertőzések ellen. Kialakul az ördögi kőr: egyre több antibiotikum és még több fertőzés.
- Az antibiotikumokra rezisztens törzsek kialakulása drámai módon növekszik. A rezisztens törzsek mutálódnak, újabb és újabb védekezéseket alakítva ki a gyógyszerekkel szemben és ezek a törzsek egyre erősödnek. Már régen nincsenek, de ha lennének is új antibiotikumok fejlesztés alatt, ezt a játszmát akkor sem lehetne megnyerni, mert a 10 év alatt kifejlesztett gyógyszer akár egyetlen év alatt is hatástalanná válhat, a baktériumok gyors mutációs képessége miatt.

 A WHO által készített friss  tanulmány szerint egyetlen olyan térség sincs a világon, amelyik képes lenne megbirkózni ezzel a globális veszéllyel. A 133 ország mindössze egynegyede rendelkezik az antibiotikum és egyéb antimikrobiális szerekkel szembeni rezisztencia leküzdésére vonatkozó tervvel. A tanulmány szerint a közvélemény tájokozottsága is rendkívül alacsony, így a legtöbben úgy gondolják, hogy az antibiotikumok ma is hatékonyak a fertőzésekkel szemben. Emiatt sokan akkor is antibiotikumot szednek, amikor arra nincs szükség, illetve a használata nem hatékony, ami tovább fokozza a rezisztenciát.

A gyógyszeripar mégis azt szeretné elhitetni az emberekkel, hogy csak egy új gyógyszer „felfedezése” mentheti meg őket a rezisztens kórokozóktól. A probiotikumokról egy szó sem esik. Pedig elég logikus: ha a problémát az antibiotikumok okozták, nem lehet, hogy a megoldás a probiotikumokban található?  Az egymás hatását erősítő növényi eredetű tápanyagok sokkal hatékonyabb gyógyszerek, mint bármelyik izolált vegyi anyag. A gramm-negatív baktériumok kezelése egyáltalán nem olyan nehéz az antibakteriális hatású ételek, például a fokhagyma és a probiotikumok segítségével, de számos más alternatív kombináció is létezik még.

Más gyógyszerek

Az antibiotikumok mellett számos más tartósan szedett gyógyszer, szteroidok fogamzásgátlók, altatók, savlekötők, stb. más- más módon károsítják a bélflórát, az emésztőrendszert és az immunrendszert. A gyógyszerfogyasztás az elmúlt ötven évben riasztóan megnőtt. Szinte magától értetődik, hogy szedünk valamilyen vényköteles, vagy recept nélkül kapható pirulát és csak kevesen gondolkodnak azon, hogy milyen hatással van a bélflórájukra. Köztudott például, hogy a szteroid kezelés csaknem, kivétel nélkül összefüggésbe hozható a szervezet gombás fertőzéseivel, különösen a Candida-fajok által okozottakkal.


Táplálkozás

A bélrendszer egészsége nagymértékben függ a helyes táplálkozástól is, hiszen étrendünk közvetlenül befolyásolja a bélflóra összetételét. A modern táplálkozás inkább kényelmi, mintsem minőségi szempontjai, a cukros ételek, a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása súlyosan károsítják a bélflóra állapotát és különböző patogén mikrobák, gombák, különösen a Candida félék, Streptococcusok, Staphylococcusok, Clostridiumok elszaporodásához vezet.

Egy sor egészségügyi probléma későbbi kiváltója, ha anyatej helyett tápszeren nő fel a baba. A csecsemőnek anyatejre van szüksége, hogy kiegyensúlyozott egészséges bélflórája alakuljon ki. A táplálkozási zavarok bulimia, anorexia, a huzamosabb koplalás, éhezés, vagy a mértéktelen evés, a bélflóra veszélyes elváltozásához és egészségügyi problémák láncolatához vezethet. Ezekben az esetekben is fontos a bélflórát probiotikumok bevitelével támogatni.

Betegségek

A különböző fertőző betegségek és néhány vírusos fertőzés maradandóan károsítja a bélflórát. A kezelésnél fontos szerepet kell kapnia a bélrendszer jótékony baktériumokkal való újranépesítésének. A különböző krónikus betegségek pl. cukorbetegség, autóimmun betegségek, az elhízás, a hormonháztartási zavarok, az idegrendszeri megbetegedések velejárója a bélflóra károsodása. Műtét, kemoterápia, sugárkezelés, hormonterápia mellékhatásaként is gyakran jelentkeznek efféle rendellenességek. Ugyanakkor egyéb tényezők pl. idős kor, alkoholizmus, stressz, környezetszennyezésből adódó méreganyagok, ionizáló sugárzás mind komoly hatást gyakorolnak a jótékony baktériumokra. Az itt felsorolt tényezők legtöbbjét nehéz kiküszöbölni, de ha tisztában vagyunk az ártó tényezőkkel, akkor sokkal tudatosabban vehetjük a kezünkbe saját egészségünket, melyet csak mi magunk tudunk helyreállítani egy kis odafigyeléssel és felelősség teljes hozzáállással.

A probiotikumok alkalmazása:

A probiotikumok napi rendszeres alkalmazása javasolt antibiotikumos kezelés után, legalább négy hétig. Nagyfokú stressz esetén, valamint bármely olyan betegségnél, ahol a megbomlott egyensúly visszaállításától várható eredmény.  Allergiásoknak a szezon előtt érdemes ezt a fegyvert is bevetni, mert jelentősen csökkentheti tüneteiket. Az immunrendszer egészsége és az emésztőtraktus állapota közötti összefüggés okán használatuk majdnem minden (különösen krónikus) betegség esetén hasznos és fontos lehet.

Ha belegondolunk, micsoda óriási számban élnek bennünk apró kis segítőink, akkor ráeszmélhetünk, hogy az egymásrautaltság mindkét fél számára előnyös. 

Béláteresztő szindróma, a bélflóra egészségének helyreállítása, fertőzési gócok megszüntetése, szerves és szervetlen toxinok, antibiotikumok és egyéb gyógyszerek maradványainak kivezetése a szervezetből JOALIS gyógynövény alapú méregtelenítő információs cseppekkel. Személyre szóló táplálkozási tanácsok


Tóbiás Irén
Bejelentkezés állapotfelmérésre, információs méregtelenítésre hétköznap 10 és 12 óra között. Tel.: 06-30-474-0408