2016. június 7., kedd

Pajzsmirigy alulműködés - Meg kell tanulni nemet mondani!


Állandó fáradtság, hízás, hajhullás, torokszorítás, rossz közérzet és még sok más kellemetlen tünet. Vajon miért egyre több az ilyen „beteg” – és miért pont a nők körében?

Az alulműködés lelki oldala

A pajzsmirigyet szokás a hormonális rendszer karmesterének is hívni, mivel az általa termelt hormonok az egész test működésére, vagyis szinte minden életfunkciónkra kihatnak. A pajzsmirigy alulműködése azt jelzi, hogy az életünk szabályozása tartósan kibillent a ránk jellemző harmóniából, az életöröm és az életkedv alulműködik. Az illető teszi gépiesen a dolgát, a kötelességeit, de nem sok öröme van benne. A fokozott kötelességtudat mellett sokszor észre sem veszi, hogy saját élete alig marad, szinte kizárólag másokért él, mások életét éli.



Ez sokféle okból alakulhat így. Sokaknál a békességre való törekvés, a megfelelni akarás, a kielégíthetetlen szeretetéhség, az önbecsülés hiánya, a hozott családi minták teremtenek olyan élethelyzetet, ahol az illető úgy érzi, nincs valódi választási lehetősége, eszi, nem eszi, azt kell tennie, amit az élet, vagy amit mások elvárnak tőle. Mindeközben valós negatív érzéseit – haragját, dühét, csalódottságát, keserűségét, tehetetlenségét elfojtja és egyre mechanikusabban éli az életét. „Túlél”. Megfakul az életkedv, eltűnik az életöröm, nincs szenvedély, lelkesedés, és ezek helyét lassan, sokszor észrevétlenül átveszi a beletörődés, a fásultság és a közöny.

 „Minek örüljek? – kérdi az ilyen ember, ha az életéről kérdezik.  Ilyenkor érdemes megpróbálni megkeresni, régebben mi tette őt boldoggá? Milyen jellegű tevékenység keltett pozitív életérzést benne?

Nem kell mindig nagy dolgokra gondolni, örülni bárminek lehet: sétálni a pázsiton, átérezni az érintését, a harmatcseppek hűvösségét, a reggeli szellőt, hogy gyönyörű a napfelkelte, vagy hallhatjuk a hajnali madárcsicsergést. Úgy tűnhet, hogy ezek kis dolgok, pedig nem azok!


 A tudatalatti jelez

Sokaknál a pajzsmirigy alulműködése autoimmun jellegű elváltozás. Ezekben az esetekben érdemes arra is gondolni, hogy az illető valami miatt, tudat alatt bántja, bünteti önmagát. Miért? Sokszor csak azért, mert negatív érzései vannak mások, talán éppen a szerettei iránt. Önmaga ellen fordítja azt az agressziót, haragot, dühöt stb., amelyet mások iránt érez. Ha tudatában lenne ezeknek az érzéseknek, képes lenne őket megélni, integrálni, a test nem jelezné őket.  Kevesen nőttek fel olyan érzelmi biztonságban, ahol nemcsak a pozitív, de a negatív érzéseiket is kifejezhették. Így tanulunk meg elfojtani olyasmit, ami nem kívánatos, Innen pedig csak egy lépés, hogy ha rád nem haragudhatok, mert elveszítelek, akkor magamra fogok haragudni, és inkább önmagamat (az önmagammal való kapcsolatomat) veszítem el, és máris kész az autoimmun betegség táptalaja. Az első lépés a megoldás felé a nyílt és őszinte kommunikáció, önmagunkra figyelni, önmagunknak kimondani azt, amit érzünk és elsajátítani a nemet mondás képességét is. - delfinonboard.wordpress.com írása nyomán
                    
Az alulműködés fizikai oldala

Tünetek:
Elhízás, puffadás, hasi panaszok, székrekedés, a köröm hosszanti, vagy keresztirányú csíkozottsága, horkolás, a nyelv megnagyobbodása, a kezek zsibbadása, fájdalma (alagút szindróma), szemszárasság, horkolás, fáradékonyság, fázékonyság, feltűnően száraz tenyér, vízvisszatartás (puffadt arc és szemhéj), mélyebbé, rekedtessé váló hang, lassú beszéd, szőrzet és szemöldökritkulás, hajhullás. Szorongás, depresszív hangulat, memória és koncentrálási zavarok, nehezebb reggeli ébredés, nemi vágy csökkenés, teherbeesési nehézség, ismétlődő vetélés.

Okok: 
Gyulladás, autóimmun folyamat, hormonális zavar, ösztrogéndominancia (a túltengő ösztrogén blokkolhatja a pajzsmirigy hormontermelését), drasztikus fogyókúra. Mikotoxinok jelenléte, glutén intolerancia, tartós stressz, érzelmi trauma (válás, gyász stb), rendszeres alkoholfogyasztás, jódhiány, vagy a mirigy működését károsító fluor, bróm és klór, valamint egyéb mérgező vegyületek. Tápanyaghiány: (D3 vitamin, omega3 zsírav, B vitaminok, szelén, A vitamin, magnézium. 

Táplálkozás

Pajzsmirigy gyógyító ételek:

Organikus zöldségek és gyümölcsök, amelyek méreganyagoktól és kemikáliáktól mentesek, ám tápanyagban gazdagok. Jó hatásúak a házilag erjesztett probiotikumokban gazdag ételek: savanyú káposzta és más zöldségfélék, házi készítésű joghurt. Fogyasszunk egészséges fehérjét és zsírsavakat, amelyek a hormonháztartás rendben tartása mellett az emésztőrendszert is egészségesen tartják. Növényi eredetű zsírsavak: diófélék, kókuszolaj, avokádó. Állati eredetű zsírsavak: pl.mangalica és libazsír. Fehérjéhez jó minőségű (organikus állattartásból származó) marhahús, csirke, pulyka, bárány és sertéshús fogyasztásával juthatunk. A pajzsmirigy hormonjainak természetes szintéziséhez jódra van szűkség, a táplálékkal bevitt jódmennyiséget növelhetjük szintén jó minőségű halfogyasztással.

Mindenképpen kerüljük a tartósítószerek, adalékanyagok rendszeres bevitelét!

Sok pajzsmirigy betegnek a mellékveséje alul működik, kortizol szintjük alacsonyabb a kelleténél. Fogyasszunk pl. fokhagymát, hagymaféléket, spárgát, zöld levelű zöldségeket, friss gyümölcsöket, spenótot, mángoldot, brokkolit, petrezselyemzöldet, kaprot és mandulát. Cukor helyet eritrit, vagy stevia a jó választás.
Kiegészítésképpen fogyasszunk kurkumint, a tejoltó, vagy a ragadós galaj az egész mirigyrendszert védi, alul és túlműködés esetén is hasznos lehet.

A pajzsmirigyet károsítja:

Szója:  izoflavonokat tartalmaz, amelyek meggátolhatják a pajzsmirigy jódfelvevő képességét és így felboríthatják optimális működését. Fogyasszunk minél kevesebb szójaalapú ételt, kerüljük a szójaburger, tofu, szójatej, szójaszósz, tempeh, miso leves, és szójabab fogyasztását. Figyeljünk oda, hogy a félkészen vásárolt ételek se tartalmazzanak szóját.

Glutén: a szójához hasonlóan káros, gluténérzékenység esetén a szervezet autoimmun reakcióját is kiválthatja. A GLUTÉN/GLIADIN fehérje szerkezete hasonlít a pajzsmirigy fehérje szerkezetéhez, ezért amikor  a glutén átjut a szivárgó bélfalon (szivárgó bélszindróma), az immunrendszer először a gliadint, majd a hozzá hasonló pajzsmirigy sejtjeit is támadni kezdi. 
Sajnos a glutén rejtetten a gyógyszerekben, feldolgozott húsokban, chipsekben, egyéb kész és félkész termékekben is megtalálható. Érdemes rá odafigyelni. 

Aszpartám: mesterséges édesítő - immunreakciót válthat ki, amely pajzsmirigy antitestek képzéséhez és pajzsmirigygyulladáshoz vezethet. 

Fluor: kerülni kell a fluor tartalmú fogkrémeket, vizet, mert a fluor a pajzsmirigy sejtekhez tapadva megakadályozza a hormonok termelését, lassítja a pajzsmirigy működését.

Klór: a csapvizet fertőtlenítés céljából klórozzák. A klór megköti a jódot, ami szintén pajzsmirigy problémákhoz vezethet. Csapvíz helyett tisztított vizet célszerű fogyasztani.

Bróm: a finomított fehér lisztet klórral fehérítik és bromiddal brómozzák. Ez a két mérgező vegyi anyag pajzsmirigy és más szervi károsodást okozhat.


Pajzsmirigyműködés helyreállítása Joalis módszer segítségével


A pajzsmirigy működését elsősorban az agyalapi mirigy serkentő hormonja a hipofízis szabályozza, amit pedig a hipotalamusz kontrollál. A pajzsmirigy tehát közvetlen idegi és áttételes hormonális szabályozás alatt áll. Többek között anyagcsere serkentő hormonokat termel, az anyagcsere gyorsaságát szabályozza, egyfajta energia központként funkcionál, ugyanakkor a növekedésre és a fejlődésre is hatást gyakorol. A pajzsmirigy alulműködésekor az anyagcsere lassul (hízás), túlműködésekor gyorsul (fogyás).
A pajzsmirigy jobb és bal oldalán helyezkednek el a mellékpajzsmirigyek, oldalanként párosával, melyek a szervezet kalciumháztartása és csontanyagcseréje szabályozásában játszanak fontos szerepet. 
A pajzsmirigy problémái az esetek többségében az agy idegi és hormonális tevékenységével kapcsolatosak. A felgyorsult élettempó, a stressz, a kimerültség állapota a mellékvese mellett leginkább a pajzsmirigyet érinti. Működésének harmonizálása és optimalizálása érdekében a pajzsmirigynek felülrendelt idegi szöveteket, a hormonálisan felülrendelt szerveket a hipofízist, illetve a hipotalamuszt fontos méregteleníteni, ugyanakkor gondoskodni kell a mérgező fémek és radioaktív elemek kivezetéséről. Eltávolításukkal nagymértékben hozzájárulhatunk a szervezet idegi és hormonális információs rendszerének megújhodásához. A  hormonális rendszer a lép körébe tartozik, a pajzsmirigy, mint egyfajta kötőszövet, a máj befolyása alatt áll, tehát ezeknek a szervkörnek a méregtelenítése sem maradhat figyelmen kívül. Szükség esetén támogatni kell a stressz elhárításában fontos mellékvesekéreg működését is.
Fontos lehet a pajzsmirigyben, mellékpajzsmirigyben jelen lévő toxinok, konkrétan a fertőzési gócok felszámolása, továbbá a nyirok utak megtisztítása, szabaddá téve ezzel az utat a pajzsmirigyből távozó toxinok előtt.
A hormonegyensúly helyreállításában a természetes növényi progeszteron (bőrön át felszívódó) alkalmazása szintén fontos és hatékony lépés lehet.
Végezetül, mint minden betegség esetében, itt is foglalkozni kell az érzelmi stressz által rögzült toxinok eltávolításával, a megfelelő étrend összeállításával, ugyanakkor a kiegyensúlyozott életvitel  megteremtése kulcsfontosságú a mirigy épségének a megőrzésében.

Szelíden az egészségért.
Pajzsmirigy működési zavarok felszámolása, a felborult hormonegyensúly helyreállítása JOALIS gyógynövény alapú információs méregtelenítő cseppekkel, személyre szóló táplálkozási ajánlások.


Tóbiás Irén

Bejelentkezés állapotfelmérésre, információs méregtelenítésre hétköznap 10 és 12 óra között. Tel.: 06-30-474-0408